Arthur Russell – First Thought Best Thought

arthur-russell.jpgΤέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια : Αν ζείτε ενταγμένοι με απόλυτη αρμονία στους καταιγιστικούς – αγχωτικούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής & αυτό σας αρέσει, τότε απλά προσπεράστε αυτό το άλμπουμ. Αν πάλι ζείτε με αργούς ρυθμούς αλλά το μόνο που θέλετε εναγωνίως είναι να ενταχθείτε στους καταιγιστικούς σύγχρονους ρυθμούς, τότε πάλι προσπεράστε το. Αν όμως είτε ζείτε μέσα στους ρυθμούς που προανέφερα αλλά ψάχνετε & για οάσεις-διαλείματα βραδύτητας, ή έχετε καταφέρει να ζείτε σε άργους ρυθμούς παρ’όλα τα αποπροσανατολιστικά κελεύσματα για άλλο τρόπο ζωής, τότε σταθείτε με προσοχή σε αυτό το άλμπουμ, είναι το απαραίτητο soundtrack.

Το διπλό αυτό CD συλλογή της Rough Trade, για κάποιους λίγους αποκαθιστά την τάξη, ενώ για μένα & κάποιους πολύ περισσότερους ελπίζω, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτόν τον βλογιοκομμένο, μακαρίτη πλέον (από το 1992), μουσικό Arthur Russell. Ο AR είχε αξιοσημείωτη μουσική πορεία. Ενδεικτικά τα τελευταία του χρόνια κατέληξε στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής , αφού πριν ήταν ήδη γνωστός ως δημιουργός & παραγωγός πρωτότυπης disco. Στις αρχές της καριέρας του συνόδευε τον Allen Ginsberg στις ποιητικές βραδιές του & περίπου ταυτόχρονα συμμετείχε στο πρώτο single των Talking Heads !!
Είναι φανερό ότι μιλάμε για μια πολυσχιδή μουσική προσωπικότητα.
Η συλλογή έχει μαζέψει συνθέσεις του AR μεταξύ 1975-1983 & είναι εξ’ ολοκλή
ρου ορχηστρική. Ο ήχος του παραπέμεπει σε ένα υπέροχο κόσμο βραδύτητας, που υφίσταται σαν παράλληλη πραγματικότητα. Κυρίαρχα τα πνευστά, για την ακρίβεια ποικιλία πνευστών: φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνα & πάει λέγοντας, δίνουν ένα χρώμα μελαγχολικό, σχέδον πένθιμο συχνά.
Λεπτές αποχρώσεις, αργές εναλλαγές, ευαίσθητος, λιτός, πολύ φορτισμένος ήχος & κυρίως ιδιαίτερος & εμπνευσμένος, ακούγεται άνετα στο παρόν αλλά & σαν πηγή επιρροής για μελλοντικούς μουσικούς. Συνολικά σχεδόν 130 λεπτά μουσικής!! 72 λεπτά το πρώτο, που καταλήγει σε μια ακυκλοφόρητη μέχρι τώρα, εντελώς minimal & απογυμνωμένη 16λεπτη σύνθεση – όπου λείπουν εντελώς τα κρουστά, όπως λείπουν από αρκετές ακόμη συνθέσεις – & άλλα 54 λεπτά το δεύτερο CD (σαφώς πιο πειραματικό), είναι κατάλληλη δόση εμπλοκής με τον μουσικό κόσμο εμπνευσμένης βραδύτητας του AR, με το πρώτο να υπερτερεί σημαντικά.
Αλλοι έχουν τη χάρη & άλλοι έχουν το όνομα, καθώς ακόμη & οι παλαί ποτέ αργόσυρτοι Low τώρα διαψεύδουν το όνομά τους & το έχουν γυρίσει σε πιο τυπικές μουσικές δουλειές, όπως προδίδει το τελευταίο τους άλμπουμ Great Destroyer (χωρίς να είναι σώνει & ντε αρνητική αυτή η μετάβαση). Ισως να ήταν βασική πηγή έμπνευσης ούτως ή άλλως για το σύγχρονο lo-fi homemade μουσικό κίνημα. Άλλωστε άνετα θα μπορούσαν να χαρακτηριστού
ν & μουσική δωματίου οι συνθέσεις του AR.
Τα Instrumentals Vol 1 (ενδεικτικά) & 2 ήταν ένα «avante garde» project που είχε προορισμό να συνοδέψει φωτογραφικό υλικό του Yuko Nonomura, ο οποίος είναι & δημιουργός του artwork σε αυτό το διπλό CD. Εδώ αλλά & σε άλλες συνθέσεις της συλλογής συμμετέχει ο Ernie Brooks, μπασίστας των περίφημων Modern Lovers.
Μου αρέσει πολύ ο τίτλος της συλλογής αν & μάλλον παραπέμεπει σε ταχύτητα σκέψης & πράξης, πράγμα που ίσως αντίκειται στις αρχές του μακαρίτη. Ή μήπως απλώς παραπέμπει σε αποδοχή της εγκυρότητας του ενστίκτου ?

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: