Do Make Say Think-You,You’re A History In Rust

dmst-you-youre.jpg

Μερικές φορές μια αρνητική μουσική κριτική μπορεί να έχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Ενας λογικός άνθρωπος το λιγότερο που έχει να κάνει, είναι απλά να αποφύγει να ακούσει ένα άλμπουμ με κακή κριτική, ιδιαίτερα αυτή την εποχή της «αφθονίας» που ζούμε, με όλη τη μουσική – εύκολα & ανέξοδα αν θέλουμε – διαθέσιμη. Μπορούμε εύκολα να να το προσπεράσουμε. Ελα όμως που έπεσα πάνω στους για μερικά χρόνια ξεχασμένους Do Make Say Think, αλλά πολύ αγαπημένους παλιότερα & μου ήταν αδύνατο να χωνέψω ότι ξέπεσε τόσο, η εξαιρετική αυτή μπάντα. Με κίνητρο & χάρη στη κριτική του Τάσου Πατώκου στο Mic & το γόνιμο διάλογο που ακολούθησε παραθέτω & την δικιά μου διαμετρικά αντίθετη εντύπωση.

Τους είχα αφήσει στο δεύτερό τους άλμπουμ αρκετά χρόνια πίσω, παρ’ ότι το πρώτο ομότιτλό τους είναι από τα πλέον αγαπημένα, ενώ & στη συναυλία στην Αθήνα (με support τους επίσης καταπληκτικούς Berg Sans Nipple) με είχαν εντυπωσιάσει με αυτό το ιδιόμορφο μείγμα jazz – post rock, που απέφευγε την παγίδα της γνωστής μανιέρας της κυκλοθυμίας, ή την αναμενόμενη τυπική κλιμάκωση σε θορυβώδη μπαράζ, όπως συνηθίζουν πολλές παρόμοιες μπάντες (άλλες με επιτυχία, άλλες όχι). Πειραματισμοί μεστοί, που καταλήγουν σε μια πολύ δυνατή μουσική πρόταση, πιο εγκεφαλική & λιγότερο λυρική από αυτήν των – συνέταιρων – (Constellation) Godspeed.
Από ότι φαίνεται όμως πανηγυρικά από το You, You’re A History In Rust οι DMST έχουν & πολύ δυνατό παρόν. Το άλμπουμ αρχίζει με το Bound To Be That Way, όπου οι καταπληκτικές κιθάρες & η λιτή αλλά μεστή συνοδεία πνευστών δημιουργούν μια πολύ όμορφη με μικρές διακυμάνσεις κυκλική μελωδική γραμμή, που δεν φτάνει ποτέ σε κορύφωση & καλά κάνει. Το A With Living είναι μια έκπληξη, καθώς σπάνε για πρώτη φορά (θα ακολουθήσει & άλλη στο τελευταίο κομμάτι) τον αποκλειστικά ορχηστρικό χαρακτήρα τους, με ένα σχετικά χαμηλών τόνων, με πολύ όμορφες μελωδικές αποχρώσεις & αντίστοιχα αρμονικά φωνητικά (η χρήση τους είναι διακριτική σαν να συνοδεύουν αυτά τα όργανα & όχι το αντίθετο). Το συμπαγές The Universe! είναι από τις κορυφαίες συνθέσεις του άλμπουμ. Βασισμένο σε στιβαρές κιθάρες σίγουρα παραπέμπει στους Godspeed You Black Emperor χωρίς όμως το στοιχείο της κλιμάκωσης-κορύφωσης. Αντίθετα παίζει συνεχώς στα όρια. Γενικά οι συνθέσεις είναι & πάλι μεγάλες σε διάρκεια, στοιχείο που τις αναδεικνύει αντί να τις φθείρει, μάλιστα τα μικρότερα σε διάρκεια κομμάτια είναι συγκριτικά τα πιο αδύναμα του άλμπουμ! Θα σταθώ ακόμη στο καταπληκτικό Herstory Of Glory, με τη κυρίαρχη μπασογραμμή & το σταδιακό ήπιο εμπλουτισμό αυτής από όλα τα υπόλοιπα όργανα & τέλος στο πολύ καλό Executioner Blues που μετά από ένα αρκετά προβλέψιμο ξεκίνημα καταλήγει σε ένα κρεσέντο με εντελώς Σονικγιουθικές κιθάρες !
Συμπέρασμα : Ενα άλμπουμ που τη σήμερον ημέρα ακούει κανείς αβίαστα ένα σωρό φορές , εις βάρος μάλιστα πολλών άλλων που περιμένουν ουρά, έχει επιτελέσει τον σκοπό του. Δεν έχει τον πολύ ευρηματικό & ιδιαίτερο ήχο έκπληξη του καθοριστικού πρώτου τους άλμπουμ, ο ήχος του You, You’re A History In Rust είναι πιο κιθαριστικός κατά βάση, απέχει όμως & πάλι μίλια από το να χαρακτηριστεί τυπικό δείγμα κιθαριστικού ήχου.
Πρέπει να πω ότι με την ευκαιρία ξανακούω & το δεύτερο τους άλμπουμ & μένω άφωνος με την ομορφιά του closing track Goodbye Enemy Airship. Πώς μου ξέφυγε έτσι ?
Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά αναλογιστείτε τουλάχιστον: ξέρετε πολλά γκρουπ με όνομα που αποτελείται από τέσσερα, συνεχόμενα ρήματα ??

Advertisements

One Response to Do Make Say Think-You,You’re A History In Rust

  1. Ο/Η littlefluffyclouds λέει:

    Αξιώθηκα και το άκουσα επιτέλους. Πολύ καλό χωρίς ούτε ένα μέτριο κομμάτι, επέλεξα τα Herstory Of Glory, και το In Mind που κλείνει το δίσκο.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: