αδυναμίες : 6 : λουδοβίκος των ανωγείων

Ο ‘ζωγράφος’ από τα Ανώγεια αποδεικνύει ότι παρά και πέρα από το κυρίαρχο, διεθνοποιημένο και πολυδιαφημισμένο στυλ, οι ακόμα ζωντανές τοπικές παραδόσεις, έχουν σε κάθε εποχή τους γνήσιους ποιητές, τους γνήσιους μουσικούς εκφραστές τους.  Ο Λουδοβίκος επιπλέον έχει και την αναγνώριση που του αξίζει.

Ο Λουδοβίκος γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης, ένα ορεινό χωριό του Ψηλορείτη. Εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1985 με το δίσκο «Μοιρολόγια», ως ένας από τους μουσικούς που ανέδειξε ο Μάνος Χατζιδάκις. Όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει αποφόιτησε από την ‘Ανωτάτη Μουσική Σχολή Ανωγείων’.  Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιώργου Δραμουντάνη προέρχεται από τα ονόματα της μητέρας και του αδελφού του. Ο μεγάλος του αδελφός ονομάζονταν Λουδονίκος (ο Νίκος της Λουλουδιάς). Άρεσε στο Χατζιδάκι, ο οποίος συνήθιζε να προσθέτει και την καταγωγή, και προέκυψε το «Λουδοβίκος των Ανωγείων».

Με τα δικά του λόγια: ‘Άρχισε λοιπόν να φαίνεται ότι εγώ υπερασπίζομαι μια Κρήτη, μια Κρήτη που με γέννησε και της όφειλα όλα τα υλικά που έχω, από τη φαντασία, τον αέρα, το αίμα και το σώμα και όλη την πληροφορία που είχα μέσα από τους γονείς και τους παππούδες μου που ήτανε όλοι στο βάθος της γενιάς, από μάνα και πατέρα, από την Κρήτη. Έτσι λοιπόν στην Αθήνα ζώντας, μπορούσα να καταλαβαίνω καλύτερα της Κρήτης τα πράγματα. Τα τραγούδια τα έγραφα με κλειστά μάτια, γιατί έπρεπε να κλείσεις τα μάτια σου για να πεις για την Κρήτη, αφού δεν είσαι εκεί. Τα κατάφερα λοιπόν σιγά σιγά και άρθρωσα λόγο μεταξύ παραμυθιού και ιστορίας. Ο τρόπος που παρουσιάζω την τέχνη μου είναι πρωτότυπος, διότι μεταχειρίζομαι το λόγο πάρα πολύ που είναι απαραίτητος για το τραγούδι. Αυτή δηλαδή η συνάντηση  του λόγου με το τραγούδι ,που είχε μια άμεση σχέση , βοηθά πάρα πολύ τον ακροατή να σε παρακολουθήσει  τι θες να πεις. Αυτό το ξεκίνησα από ανασφάλεια γιατί δεν ήξερα αν τα τραγούδια που θα ‘λεγα, χωρίς να έχω εμπειρία μουσική, θ’ άρεσαν στον κόσμο. Κι έτσι με τον τρόπο που ξεκίνησα να τους διηγούμαι ιστορίες της Κρήτης και μετά να παίζω ένα τραγούδι από πάνω που να συμπληρώνει την ιστορία έγινε ένας τρόπος λειτουργίας της μουσικής. Και αυτό κρατώ μέχρι σήμερα.’

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: